سه شنبه 30 آذر 1395
نویسنده: ش ش | طبقه بندی:مولانا، اشعار عاشقانه، اشعار غمگین عاشقانه،
هر که تشویش سر زلف پریشان تو دید
تا ابد از دل او فکر پریشان ننشست
هر که در خواب خیال لب خندان تو دید
خواب از او رفت و خیال لب خندان ننشست
"مولانا"
دوشنبه 29 آذر 1395
نویسنده: ش ش | طبقه بندی:روانشناسی،
مطالعات پزشکی و روانشناسی نشان داده است که شما هر چقدر هم ورزش کنید و برنامه غذایی سالمی داشته باشید، ولی نتوانید عصبانیت خود را کنترل کنید، همواره در معرض خطر خواهید بود، زیرا عصبانیت اگرچه واکنشی مثبت برای حفظ حیات است، ولی می تواند تاثیرات منفی زیادی بر تمام بدن بر جا بگذارد.
دانستن این موضوع که هنگام عصبانیت چه اتفاقاتی در بدن می افتد بسیار مهم است. در زمان عصبانیت ممکن است گرفتگی عضلات، فشار دادن دندان ها، زنگ زدن گوش، قرمز شدن و گرگرفتگی، افزایش فشار خون، درد قفسه سینه، تعریق بیش از حد، لرز، سردرد شدید و یا میگرن را تجربه کنید.
همچنین در اثر عصبانیت مزمن ممکن است به زخم معده، یبوست، اسهال، درد معده و روده، سکسکه، سوء هاضمه مزمن، حمله قلبی، سکته، مشکلات کلیوی، چاقی و یا سرماخوردگی های مکرر مبتلا شوید.
متخصصان دریافته اند که عصبانیت به شدت عضلات قلبی را تحت تاثیر قرار می دهد و توانایی قلب برای پمپاژ خون را کاهش می دهد.
عصبانیت طولانی مدت و مکرر، مانند کسانی که به دلیل شرایط شغلی همواره با خشونت زندگی می کنند، می تواند به وسیع ترین بخش بدن، یعنی پوست، آسیب بزند.
آسیب های پوستی در این افراد منجر به بروز بیماری هایی نظیر بثورات پوستی، زگیل، اگزما و آکنه می گردد.
محققان ارتباط عصبانیت و اختلالات پوستی را مورد مطالعه قرار دادند و دریافتند زمانی که فرد عصبانیت خود را کنترل می کند، اختلالات پوستی به طور شگفت انگیزی بهبود می یابند.
یکی از اثرات گسترده خشم و عصبانیت بر بدن، ترشح مواد شیمیایی و هورمون ها در بدن، مخصوصا هورمون آدرنالین و نورآدرنالین است.
هورمون های آدرنالین و نورآدرنالین بر تمام اعضایی که از اعصاب سمپاتیک عصب می گیرند، تاثیر می گذارند و باعث تحریک قلب، اتساع عروق کرونر (که تغذیه کننده قلب اند)، انقباض رگ های خونی روده و سرکوب هضم و جذب موادغذایی در مواقع لزوم می گردند.
البته باید گفت که سرکوب نابجا و همیشگی عصبانیت نیز می تواند تاثیرات روانشناختی مهمی در فرد برجا گذارد، نظیر افسردگی، اختلالات غذا خوردن، اعتیاد به الکل و مواد مخدر، کابوس های شبانه، اختلالات خواب و بی خوابی، رفتارهای آسیب رسان به خود و همچنین اختلال رفتاری با دوستان و اطرافیان.
آیا عصبانیت قدرت شما را زیاد می کند؟
همانطور که گفته شد خشم و عصبانیت بر کل سیستم بدن تاثیر گذاشته و باعث تغییرات مهمی در وضعیت فیزیولوژیکی فرد می گردد.
اما تمام این تغییرات با هدف آمادگی بدن برای مقابله با شرایط سخت و تنش های روحی است.
یکی دیگر از تاثیرات خشم بر بدن، تاثیر آن بر قدرت بدنی فرد است. بدون شک شما نیز مثل تمام افراد می توانید با عصبانی شدن مردم را بترسانید. مخصوصا بچه ها و سایر افرادی که از لحاظ فیزیکی ضعیف تر از شما هستند، یا کسانی که از آشوب و دعوا گریزان اند.
عصبانیت، یک مکانیسم دفاعی در بدن و در واقع برای کنترل تعادل است. وقتی شما موفق شوید با عصبانیت دیگران را بترسانید، می توانید آنها را به انجام کارهای مورد نظر خود وادارید. اما فراموش نکنید که خشم هرگز منجر به ایجاد دوستی و عشق نمی شود.
...
یکشنبه 28 آذر 1395
نویسنده: ش ش | طبقه بندی:احادیث معصومین، روانشناسی،
شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) – آنچه در پی می آید فرمایشات راهگشا و حکیمانه معصومین (ع) دربارهی خشم است که مخاطبان مخترم را به مطالعه و تدبر در آن دعوت می کنیم:
1- بهترینها، دیرخشماند
پیامبر صلى الله علیه و آله:
اَلا اِنَّ خَیرَ الرِّجالِ مَن كانَ بَطى ءَ الغَضَبِ سَریعَ الرِّضا؛
بدانید كه بهترین انسان ها كسانى هستند كه دیر به خشم آیند و زود راضى شوند.
(نهج الفصاحه، ح 469)
2- جرعه خشم
پیامبر صلى الله علیه و آله:
ما تَجَرَّعَ عَبدٌ جُرعَةً اَفضَل عِندَ اللّه مِن جُرعَةِ غَیظٍ كَظَمَها اِبتِغاءَ وَجهِ اللّه ؛
انسان هیچ جرعه اى ننوشید كه نزد خدا از جرعه خشمى كه براى رضاى خدا فرو خورد بهتر باشد.
(نهج الفصاحه، ح 2628)
3- ماهیت خشم
پیامبر صلى الله علیه و آله:
اِنَّ الغَضَبَ مِنَ الشَّیطانِ وَاِنَّ الشَّیطانَ خُلِقَ مِنَ النّارِ وَاِنَّما تُطفَأُ النّارُ بِالماءِ فَاِذا غَضِبَ اَحَدُكُم فَلیَتَوَضَّ؛
خشم از شیطان و شیطان از آتش آفریده شده است و آتش با آب خاموش مى شود، پس هرگاه یكى از شما به خشم آمد، وضو بگیرد.
(نهج الفصاحه، ح 660)
4- کمال دلیری در تسلط بر خشم
پیامبر صلى الله علیه و آله:
اَلصَّرعَةُ كُلُّ الصَّرعَةِ الَّذى یَغضبُ فَیَشتَدُّ غَضَبُهُ وَیَحمَرُّ وَجهُهُ وَیَقشَعِرُّ شَعرُهُ فَیَصرَعُ غَضَبَهُ؛
كمال دلیرى آن است كه كسى خشمگین شود و خشمش شدّت گیرد و چهره اش سرخ شود و موهایش بلرزد، امّا بر خشم خود چیره گردد.
(نهج الفصاحه، ح 1872)
5- ثمره همنشینی با خشم
امام على علیه السلام:
بِئسَ القَرینُ الغَضَبُ: یُبدِى المَعائبَ ویُدنِى الشَّرَّ وَیُباعِدُ الخَیرَ؛
خشم هم نشین بسیار بدى است: عیب ها را آشكار، بدى ها را نزدیك و خوبى ها را دور مى كند.
(غررالحكم، ج3، ص 257، ح4417)
یکشنبه 28 آذر 1395
نویسنده: ش ش | طبقه بندی:روانشناسی،
گل زیبایی بود، نگاه هر کسی را به خودش جذب میکرد، در همان لحظه آه و افسوس در آسمان طنین انداز بود، هر کسی با زبانی میگفت حیف است، حیف این گل زیبا که در لجن زار سبز شده است، حیف که محیط آن نا مناسب است، این ماجرای شخصی است که با داشتن صورتی زیبا، هنرهای فراوان، استعدادهای کم نظیر که در محیطی ناسالم زندگی میکند، احتمال این که چنین شخصی تسلیم محیط شده و او هم خراب شود بسیار است، قوم حضرت موسی (علیهالسلام) پس از مشاهده معجزات خداوند سبحان که به نجاتشان از چنگال فرعونیان ختم شد، به منطقهای رسیدند که مردمش بت پرست بودند، آنها تحت تاثیر آن محیط قرار گرفته و گفتند ای موسی برای ما هم خدایی بساز ...خداوند این ماجرا را در قرآن کریم مطرح کرده و میفرماید:
«وَ جاوَزْنا بِبَنى اسْرائیلَ الْبَحْرَ فَاتَوْا عَلى قَوْمٍ یَّعْكُفُونَ عَلى اصْنامٍ لَّهُم قالُوا یا مُوسَى اجْعَلْ لَّنا الهاً كَما لَهُمْ آلِهَةٌ قالَ انَّكُمْ قَوْمٌ تَجْهَلُونَ [عراف / 138] و بنى اسرائیل را سالم از دریا عبور دادیم ناگاه در راه خود به گروهى رسیدند كه اطراف بتهایشان با تواضع و خضوع گرد آمده بودند، در این هنگام بنى اسرائیل به موسى گفتند: تو هم براى ما معبودى قرار ده همان گونه كه آنها معبودان و خدایانى دارند! گفت: شما جمعیّتى جاهل و نادان هستید!»
یکشنبه 28 آذر 1395
نویسنده: ش ش | طبقه بندی:روانشناسی،
یکشنبه 28 آذر 1395
نویسنده: ش ش | طبقه بندی:روانشناسی،
یکشنبه 28 آذر 1395
نویسنده: ش ش | طبقه بندی:روانشناسی،
اعمالی که ترمز عصبانیت را می کشد
غرایز، نیروهای کوری هستند که تنها ارضای خود را میطلبند، اگر تحت رهبری عقل قرار گیرند و هر یک در جای خود با اندازهگیری صحیح اعمال شوند، مایه خوشبختی و سعادت خواهند بود و آدمی در شئون مختلف زندگی، از فواید آنها بهرهمند میگردد و اگر خودسر و بیقید و بند باشند و در راه غلط و خلاف مصلحت به کار افتند، مصیبتهای سخت و جبرانناپذیری به بار میآورند. یکی از این غرایز نیرومند، «خشم» است. این غریزه گرانبها و مهمّ، نیروی دفاعی آدمی در برابر عوامل زیانباری است که حیات، سلامت و هستی او را تهدید میکند. نکته مهمّ و قابل توجّه این است که آدمی، موارد کاربرد صحیح نیروی خشم را بشناسد، خطر واقعی را از غیر واقعی تمیز دهد و نیروی تهاجمی خشم را در راه غلط به کار نگیرد.
● خشم آتشی سوزاننده
از خشم در بعضی از روایات به آتش تعبیر شده چرا که اگر بی قید و بند، رها شد و آزادانه اعمال گردید، ریشههای سعادت فرد و جامعه را میسوزاند و دین و دنیای آدمی را بر باد میدهد. حضرت علی علیه السلام در این باره فرمود: احْذَرُوا الْغَضَبَ فَانَّهُ نارٌ مُحْتَرِقَةٌ «۱» از خشم بپرهیزید که آن آتشی سوزاننده است. همان گونه که فرماندهان لایق و کاردان مراقبند حتّی المقدور دیرتر به آتش، دست بزنند و زودتر دستور آتشبس بدهند، افراد عاقل نیز تا میتوانند اعمال خشم را به تعویق میاندازند و اگر غضب کردند، در فرونشاندن آن شتاب میکنند، علی علیه السلام فرمود:کنْ بَطییءَ الْغَضَبِ، سَریعَ الْفَیْیءِ، مُحِبّاً لِقَبُولِ الْعُذْرِ «۲» دیرخشم باش، زود خشم خود را فرو بر و علاقمند به پذیرش پوزش باش.
یکشنبه 28 آذر 1395
نویسنده: ش ش | طبقه بندی:نیما یوشیج، متن ها و جملات آموزنده، اشعار غمگین عاشقانه، اشعار عاشقانه،
می تراود مهتاب